Home / Vraag en antwoord / VvE en de reglementen / Appartementsrecht en lidmaatschap VvE

Wie een woning koopt in een appartementengebouw, koopt een ‘appartementsrecht’. Binnen het appartementsrecht is het volgende geregeld:

  • Het ‘exclusieve gebruiksrecht’ van het zogenaamde privédeel. Concreet: de woning of bedrijfsruimte. Er kan ook een garage, bergruimte of tuin bijhoren;
  • Het aandeel in de gemeenschappelijk delen van het gebouw. De eigenaar van het appartementsrecht wordt mede-eigenaar van het VvE-gebouw. Denk aan een aandeel in het dak, vloeren, muren, entrees en trappenhuizen, installaties en galerijen;
  • Het lidmaatschap van de Vereniging van Eigenaars.

Het gebruiksrecht en het mede-eigendomsrecht horen onverbrekelijk bij elkaar.

In het appartementsrecht is ook het automatische lidmaatschap van de VvE geregeld (niet opzegbaar) en er is vastgelegd dat alle appartementseigenaren gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het totale gebouw.

Het verschil tussen een eigendom van een huis of het hebben van een gebruiksrecht is dat u mede-eigenaar wordt van het VvE-gebouwen waarin het appartement zich bevindt. U ontvangt daarbij het uitsluitend gebruiksrecht voor een deel van het gebouw, uw appartement.

U bent gezamenlijk eigenaar van de gemeenschappelijk delen van het gebouw. U bent daar dus ook gedeeltelijk verantwoordelijk voor.

Ja, in het appartementsrecht is ook het automatische lidmaatschap van de VvE geregeld (niet opzegbaar) en er is vastgelegd dat alle appartementseigenaren gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het beheer en onderhoud van het totale gebouw.