Home / Vraag en antwoord / Cv-ketel en rookgasafvoer / Rookgasafvoer
De rookgasafvoerkanalen moeten passen bij het type cv-ketel dat u wil laten plaatsen. U bent daarbij gebonden aan wet- en regelgeving. Zijn de kanalen collectief, kan dat voor lastige en tijdrovende situaties zorgen.
Als er een inspectie door uw VvE in opdracht is gegeven, vindt u het inspectierapport in MijnVBA. Klik in de menubalk op het tabblad ‘Gebouw beheer’ en kijk onder ‘Documenten van het gebouw’.
Bij inspectie van de rookgasafvoerkanalen wordt vastgesteld of uw rookgasafvoerkanaal individueel (privé) of gemeenschappelijk is. Indien dat nog niet is onderzocht kunt u dat altijd zelf aan de installateur vragen.
Als er een inspectie door uw VvE in opdracht is gegeven, vindt u het inspectierapport in MijnVBA onder het tabblad ‘Gebouw beheer’ onder ‘Documenten van het gebouw’.
Heeft uw VvE (nog) geen inspectie laten uitvoeren, dan kunt u het VvE-bestuur verzoeken om een inspectie te laten uitvoeren.
Soms is een privékanaal niet los te vervangen omdat het kanaal tegelijk met meerdere kanalen is aangelegd. Bij inspectie van de rookgasafvoerkanalen is dit vastgesteld.
Heeft uw VvE (nog) geen inspectie laten uitvoeren, dan kunt u uw VvE-bestuur verzoeken om een inspectie te laten uitvoeren.
Daarvoor zijn meerdere redenen:
- Er is een formeel ALV-besluit voor nodig;
- De vervanging is kostbaar. De VvE moet over de financiële middelen beschikken;
- Alle eigenaars met een verouderd type cv-ketel moeten direct overstappen op een nieuwer type;
- Er is een wachtlijst bij installatietechnische bedrijven door personeelstekorten en de fors toegenomen vraag door de gewijzigde wetgeving.
Totdat het kanaal vervangen is, staat de wet- en regelgeving het niet toe om een nieuw type ketel te plaatsen. De huidige RGA van uw VvE is wellicht uitsluitend geschikt voor verouderde keteltypen (vr-ketels).
Rookgassen van nieuwe, energiezuinige ketels tasten het materiaal van oudere kanalen aan waardoor rookgassen (koolstofmonoxide) ontsnappen en in woningen terecht kunnen komen. Dat is levensgevaarlijk.
Meer informatie over koolstofmonoxide vindt u hier.